دکتر کامران حامی |نمونه برداری توده ها و کیستها
نمونه برداری توده ها و کیستها

نمونه برداری توده ها و کیستها

نمونه ­برداری سوزنی ظریف

در بیوپسی با سوزن ظریف (FNAB)، پزشک (یک آسیب شناس، رادیولوژیست، یا جراح) از سوزن بسیار نازکی که به سرنگی متصل است برای نمونه ­گیری (آسپیراسیون) از مقدار کمی از بافت منطقه مشکوک استفاده خواهد کرد. سپس این بافت در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار خواهد گرفت. سوزن مورد استفاده برای آسپیراسیون سوزنی ظریف و نازک تر از سوزن­ های مورد استفاده برای آزمایش خون است.

اگر منطقه نمونه برداری شود را بتوان لمس نمود، پزشک توده یا منطقه مشکوک را در نظر گرفته و سوزن را بدانجا هدایت می­ کند. در صورت عدم لمس توده، پزشک ممکن است از سونوگرافی برای هدایت سوزن به سمت توده مورد نظر استفاده کند. (این کار بیوپسی هدایت شده توسط سونوگرافی نامیده می­شود.) و یا ممکن است پزشک از روشی به نام بیوپسی سوزنی استریوتاکتیک برای هدایت سوزن استفاده کند. برای نمونه برداری با سوزن به روش استریوتاکتیک، کامپیوتر نقشه محل دقیق ضایعه را با استفاده از ماموگرافی از دو زاویه مختلف تهیه می ­کند. این کار به پزشک کمک می کند تا سوزن  را با دقت به سمت ضایعه هدایت کند.

ممکن است پزشک از داروی بی­حس کننده (بی حس کننده موضعی) استفاده نکند. سوزن مورد استفاده برای FNAB بسیار نازک است و لذا تزریق داروی بی حسی ممکن است بیشتر از خود نمونه برداری دردناک باشد.

هنگامی که سوزن به محل موردنظر خود رسید، مایع یا بافت بیرون کشیده می­شود. درصورت روشن بودن رنگ مایع خارج شده، توده به احتمال قوی فقط یک کیست خوش خیم (غیر سرطان) است. مایعات خونی یا تیره می ­توانند به معنای وجود یک کیست خوش خیم و در موارد نادری سرطان باشند. اگر توده جامد باشد، تکه ­های کوچکی از بافت بیرون کشیده می ­شود. یک آسیب شناس (پزشکی که در تشخیص بیماری­ها از روی نمونه­ های بافتی متخصص است) بافت یا مایع بیوپسی را در زیر میکروسکوپ از لحاظ وجود سلول های سرطانی بررسی می­کند.

بیوپسی آسپیراسیون با سوزن ظریف گاهی اوقات قادر به تشخیص سرطان نیست زیرا ممکن است سوزن به اشتباه از بافتی به جز بافت سرطانی نمونه ­برداری کند. در صورت مبهم ماندن تشخیص، و در صورت تداوم نگرانی، بیوپسی مجدد یا نوع متفاوتی از بیوپسی باید انجام شود.

اگر شما در سنی هستید که هنوز دوره های قاعدگی خود را دارید (پیش از یائسگی)، به احتمال زیاد می­دانید که توده­ های پستان می­توانند هر ماه موقع سیکل قاعدگی شما بوجود آمده و سپس ناپدید شوند. در صورت وجود غده­ای که مستلزم بررسی است، پزشک کار خود را با اخذ تاریخچه و شرح حال شما و انجام یک معاینه فیزیکی شروع خواهد نمود، و تصویربرداری پستان در ادامه انجام خواهد شد. اگر شما مبتلا به توده ­ای شده­ اید که از بین نمی رود، و یا اگر اطلاعات جمع آوری شده قادر به تشخیص دقیق مشکلتان نیستند، برای تعیین اینکه این توده یک کیست (یک کیسه پر از مایع) است یا یک تومور جامد، پزشک­ می­تواند از بیوپسی آسپیراسیون با سوزن ظریف بهره ببرد. اگر پس از بیوپسی آسپیراسیون با سوزن ظریف و خارج نمودن مایعات درونی آن، توده از بین رفت پس توده به احتمال قوی فقط یک کیست غیرسرطانی بوده است. باز هم تکرار می­کنیم که  اغلب توده­ های پستان سرطانی نیستند.

درباره مناسب­ترین نوع بیوپسی برای شما و آنچه طی بیوپسی مورد انتظار است با پزشک خود گفتگو کنید.

تماس با ما

شما میتوانید در این قسمت با ما در تماس باشید

شماره های تماس : ۰۳۱۳۷۷۸۸۴۱۹-۰۹۲۰۹۲۱۲۳۲۷

آدرس: اصفهان، خیابان سهروردی(سیمین)، بین رودکی و سه راه سیمین، مجتمع کاژه، طبقه ٤، موسسه رادیولوژی و سونوگرافی حامی